ООН: Дръжте границите си отворени 22.11 | 14:03

"Европейските страни да държат границите си отворени и да помагат на бежанците", призова върховният комисар на ООН

От Ивелина Георгиева

Върховният комисариат на ООН ще развива програма за сътрудничество с българското правителството относно наплива на бежанци в страната. Това съобщи върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш след среща с премиера Пламен Орешарски.

В тази връзка следващата седмица върховният комисариат към ООН ще изпрати технически екип, който ще помага на страната ни в три области на сътрудничеството. Техническият екип ще подкрепи изграждането и капацитета на Държавната агенция за бежанците, ще се подкрепи правителството в различни аспекти за начина на живот на бежанското общество, което е в различни центрове за настаняване, тъй като в част от тях условията са драматични и ще се прецизират процедурите по приемането на бежанците.

Сирийското население страда и затова заслужава състраданието на международната общност, коментира Антониу Гутериш. Той отчете, че в съседните страни има 2,4 млн. сирийски бежанци, от които 700 000 са в Турция, а 25% от населението на Ливан вече са сирийци.

"Затова е много важно европейските страни да държат границите си отворени и да помагат на бежанците", посочи върховният комисар. Той даде пример с неговата страна Португалия, която през 90-те години на миналия век се е сблъскала със същия проблем на бежанска вълна, но от африкански мигранти. Тогава се е зародило много силно чувството на расизма и група скинари са убили един афроамериканец.

Обществото обаче се е обединило, защото медиите са изиграли много важна роля, защото са засегнали проблема с важността от толерантност към по-различните, посочи Гутериш. В тази връзка той не изключи и в България да има изригване на изрази на ксенофобия.

Затова върховният комисар заяви, че ролята на медиите в случая е определяща и те трябва да обяснят на обществото, че бежанците са хората, които са страдали много. Министър-председателят Пламен Орешарски изрази удовлетвореност от срещата и посочи, че е очертал трудностите, пред които е изправена страната ни, и е посочил, че е засилен контролът по границите ни с оглед недопускането на безконтролно проникване.

Водещи

Най-четени