Общините от Силистренско първи представиха проблемите си пред МС 01.03 | 15:19

До края на месеца ще има среща за проблемите на туризма в дунавския регион

От Ивайло Ангелов

Губернаторът на област Силистра Петко Добрев първи сред колегите си в страната представил пред членовете на Министерския съвет проблеми на общините в областта решаването, на които е зависело от административни актове в държавата, в лицето на министерства и различни ведомства, но реализирането им е било забавено.

"По мое предложение, прието от министър - председателя Огнян Герджиков, започнаха тези тематични срещи в дните, когато се провеждат заседанията на министрите, като след Силистра бяха изслушани и проблеми в област Добрич ", заяви Добрев.

Заедно с областната администрация на Силистра в Министерството на земеделието започва анализ на два фактора: развитието на формите на стопанисване на земята в областта и процесите на демографията в района, на базата на данни от агростатистика. Търси се връзка и в правенето на разлика между термините земеделски и селски райони.

Проблеми с преписки в различни министерства - МРРБ, МОН и др., с поискани държавни имоти да станат общински, са поставени от името на общините Алфатар - проблем останал без отговор почти година, Тутракан - по повод фериботно съоръжение в града и евентуално изграждане на товарен пристан край Пожарево и Главиница - ученически лагер и бившата помпена станция в село Малък Преславец, тъй като евентуалното им придобиване би позволило на местните общности да кандидатстват по проекти.

В Министерството на туризма е постигната договорка в края на март в Силистра да бъде проведена работна среща, която да разгледа законодателни и други видове пречки във връзка с развитието на дунавския туризъм. В момента по някои проблеми разрешителния режим минава през 7 министерства, тъй като всяко от тях наблюдава дунавското крайбрежие. " Желанието ни е река Дунав да бъде не само действаща граница а и икономическа територия ", каза още областният управител. Поставен е въпросът с неуредения режим на някои природни феномени.

Финансовото министерство е запознато и с проблем на община Главиница, относно финансови корекции по два проекта за около 4 милиона лева, тъй като решаването му било възможно да стане и чрез тристранно споразумение. За него е дадено вече принципно съгласие, но инициативата трябва да дойде от двата управленски органа, имащи отношение към проектите, по които са санкциите. 

При срещите в Министерството на екологията е издействана заповед за създаване на комисия за разглеждане на докладна записка, относно предложение на областния управител във връзка със статута на Природния резерват "Сребърна" и превръщането му в национален парк, даващ други възможности за развитие на туризма и на самия обект, в момента управляван от РИОСВ Русе.

Министерството на туризма също е бил адресат на поставен проблем. Не е започнал проект с участието на областна администрация Силистра относно вписване на паметници на културата, поради липса на мостово финансиране, а неосъществяването му би попречило на кандидатстването по други други проекти, чрез програмите за трансгранично сътрудничество. 

Водещи

Най-четени