Орешарски иска да изнасяме повече за Русия 08.02 | 18:38

Премиерът е поставил въпроса за увеличаване на българския експорт при срещите си в Сочи

От Кремена Бедерева

Министър-председателят Пламен Орешарски е поставил въпроса за увеличаване на българския експорт към Русия при срещите си в Сочи с президента на Русия Владимир Путин и с премиера Дмитрий Медведев, е съобщил в интервю пред БНР премиерът.

Организацията беше безупречна, а атмосферата - впечатляваща, заявява Орешарски след завръщането си от официалното откриване на Зимните олимпийски игри. Сочи е неузнаваем, заради огромните инвестиции, които са направени, особено в инфраструктурата, добавя премиерът, цитиран от пресслужбата на МС.

Относно срещите си с президента на Русия Владимир Путин и с премиера Дмитрий Медведев, Орешарски отбелязва, че е наблегнал на необходимостта да се увеличи българският експорт. Неприятно впечатление прави за миналата година, че с изключение на петрола и газа, другият стокооборот намалява, констатира Орешарски.

Той добавя, че изключение прави прирастът на руски граждани, посещаващи страната ни като туристи.

Орешарски съобщава и че се е уточнил с премиера Дмитрий Медведев през април да има смесена търговско-икономическа комисия между двете правителства. След това ще се търси подходяща дата за двустранна среща, за да може на въпросите, които са набелязани на експертните равнища да бъдат потърсени решения и на по-високо ниво.

По темата за миграционния натиск премиерът уверява, че строгият контрол върху нелегалната емиграция ще продължи. Ще поддържаме засиления от края на миналата година контрол върху границата ни с оглед сигурността, както на българските, така и на европейските граждани, категоричен е премиерът Орешарски.

1187158

Водещи

Най-четени