От 2 до 5 години затвор за всеки, който всява смут за сигурността на банките 16.07 | 11:17

Приеха промени в НК, касаещи банковата сигурност

От iNews.bg

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс.

Парламентът прие Законопроекта за допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Йордан Цонев, който предвижда: който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, да се наказва с лишаване от свобода от две до пет години. Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.

"За” гласуваха 90 народни представители, "против” 5, а 48 се въздържаха.

Народните представители приеха и Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Цецка Цачева и група народни представители. "За” него гласуваха 101 депутати, "против” 3, "въздържал се” – 46.

С промените се цели предприемането на адекватни мерки за ограничаване на неблагоприятните последици, причинени от тежките пътнотранспортни произшествия, които са се случили през последните месеци. Цели се най-вече постигане на превантивен ефект от една страна, а от друга – по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от деянието и обществената му опасност.

Водещи