Плевнелиев: Доверието между мен и премиера = доверието между Путин и ЕС 11.05 | 19:12

"Няма да се явя на комисията срещу мен", заяви той

От Теодора Кокаланова

"Доверието между президента и премиера в страната е като това на Европа с Москва, като на Путин с Европейския съюз", заяви президентът на Република България в ефира на bTV. 

Росен Плевнелиев постави акцент върху събитията в Украйна и изрази готовност да свика незабавно Консултативния съвет, ако е необходимо. "Ситуацията в Украйна може да доведе до дестабилизиране", посочи Плевнелиев.

Информацията, че руският вицепремиер Рогозин е бил готов да изпрати бомбардировач над българската и румънска територия, той определи като "несериозна". "Това е част от маркетинговата му стратегия", отбеляза държавният глава. 

Плевнелиев заяви, че работи добре с министъра на отбраната и министъра на външните работи. "Иска ми се обаче да имам такива отношения с цялото правителство", каза още той. 

Президентът коментира и създаването на комисия срещу него, като определи това решение като цел за "дестабилизиране на важни институции в държавата". "Надявам се, че в България все повече институционалната култура ще надделее, а не партизанският подход", подчерта Плевнелиев. 

Комисията ще проучва срещата на президента Росен Плевнелиев с шефа на EVN Щефан Шишковиц във Виена, както и дружествата концесионери на добив на природни богатства.

Президентът категорично заяви, че няма да отиде в тази комисия не защото има какво да крие, а защото не иска да легитимира с действията си една противоконституционна и недемократична инициатива.

"Чувствам се като човек на място. Виждам смисъл от това, което правя. Смятам, че съм полезен на българските граждани", заключи президентът на Република България Росен Плевнелиев. 

Водещи

Най-четени