Плевнелиев: Нашите войници проляха кръвта си и за мира в Европа 09.05 | 11:36

Днес в ЕС се виждат послания, които ни отдалечават от замисъла да сме единни, смята президентът

От Кристиан Костурков

Нашите войници, загинали по време на Втората световна война, проляха кръвта си не само за България, но и за мира в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на полагането на урни с пръст от бойните полета, където са е сражавала Българската армия по време на най-кръвопролитната война в историята, предаде БГНЕС. Тържественият ритуал се състоя във Военната академия "Г.С.Раковски” в София. Според президента днешният ден е повод за гордост за геройството на 200-те хиляди български войници, участвали във Втората световна война и 12-те хиляди от тях, които са дали живота си.

Държавният глава призова никога повече да не повтаряме грешките, довели до най-унищожителната и кръвопролитна война. Патриотизмът изисква да не позволяваме повече войни и жертви, и нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България, каза Плевнелиев.

Днес сме свидетели на редица деструктивни послания и референдуми за излизане от ЕС в различни държави, което показва, че сме се отдалечили от замисъла за сближаване и преодоляване на различията, каза президентът. Според него тази агресивна реторика е потопила света в кръвопролитната война.

Водещи

Най-четени