Плевнелиев поиска "адекватна" армия 15.04 | 08:31

Това е предложение за подготовка за кризисна предвоенна обстановка, смятат военни специалисти

От iNews.bg

Армия, "адекватна" на случващото се в Украйна, иска президентът на Р България Росен Плевнелиев. Това стана по време на честванията за 102 години от създаването на Военната академия "Георги С. Раковски”. 

"На практика това е предложение за подготовка за кризисна предвоенна обстановка", коментираха военни специалисти пред в. "Репортер".

Идеята на държавния глава бе в приветствие, изчетено от негово име по време на тържествената церемония. В писмото Плевнелиев обяснява, че нашите въоръжени сили трябва да са "способни съвместно с армиите на съюзниците ни в системата на колективната отбрана надеждно да защитят достиженията на демократичното общество". 

В посланието си Плевнелиев обяснява как напрежението между Киев и Москва показва, че "още е възможно в Европа да се преначертават граници, да избухват конфликти, да се дестабилизират държави и да не се спазват върховенството на закона и правилата на международния ред". 

Преди да бъде изчетено приветствието на Плевнелиев, военният министър Ангел Найденов заяви, че НАТО трябва да обърне сериозно внимание на България като страна членка. 

"Балканите, предвид тяхната близост с региони с продължаващи конфликти, заслужават специално отношение", каза Найденов.

Водещи

Най-четени