Пловдивският университет се обясни по казуса със Стоичков 15.11 | 19:01

Връченото звание е почетно и то не предполагало поставянето на "доктор" пред името му

От Андриян Георгиев

Във връзка с изразените мнения и коментари в публичното пространство по повод връчването на почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Христо Стоичков, Академичното ръководство на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" разпространи до медиите своя официална позиция.

В нея се казва, че връченото звание е почетно и то по никакъв начин не предполага поставянето на титлата "доктор" пред името на Христо Стоичков. С него той не ставал член на Академичния състав на висшето училище, не получавал преподавателски или друг образователен ценз, нито облаги от каквото и да е естество, посочват от ръководството на висшето училище, цитирани от БТА.

Оттам допълват, че званието в буквален превод означава "доктор по причина уважение" и това го прави различно  от звания като "професор" или "доктор на науките", чиито носители имат правото да се титулуват като такива в академичните среди.

В позицията се казва още, че Академичният съвет на Пловдивския университет единодушно е взел решение за  удостояването на Христо Стоичков с почетното звание за особени заслуги в сферата на образованието, работата му във футболните школи за деца в България и Испания и за развитие на спортната култура у нас и по света.

Водещи

Най-четени