По-скъпи и по-чести прегледи на моторите 22.07 | 15:02

Брюксел обмисля да въведе и задължителен преглед на скутерите

От Кремена Бедерева

По-скъпи и по-чести прегледи на моторите, заради нови европейски технически изисквания. Брюксел обмисля да въведе и задължителен преглед на скутерите.

Предложението е прегледите да се правят всяка година, а не както досега на две години. И да са задължителни и за скутерите до 49 кубика, които в момента не минават на преглед, съобщава bTV.

Пусни видео
В Брюксел се обсъждат и затягания на изискванията към пунктовете за технически преглед, част от които ние вече сме въвели. Така от догодина те трябва да направят отделен канал само за мотори, а главният проверяващ да е задължително правоспособен моторист.

Например в Германия председателят на пункта слага каската и прави една обиколка, за да види дали това превозно средство е ОК.

От пунктовете за технически прегледи са категорични, че новите изисквания, които са въведени у нас ще доведат до значително увеличение на цената. В момента прегледите вървят от 30 до 60 лева. С влизането в сила на новата наредба, която изисква ново помещение, нова спирачна система и газ-анализатор цената неминуемо ще се утрои.

Мотористите от своя страна са категорично против намаляване срока на прегледа и най-вече вдигането на цената. Аргументите им - моторът се кара сезонно, много по-екологичен е, не предизвиква задръствания и щади пътната настилка.

От ДАИ вече са започнали масови проверки на пунктовете за технически прегледи и се заканват, че до края на годината ще затворят поне 20 от общо 800-те пункта в страната.
 

Водещи

Най-четени