Предучилищната - задължителна за 4-годишните деца 18.01 | 11:18

След трети ден на бурни дебати, спорният текст бе гласуван от депутатите

От Елена Коцева

Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца.

С гласовете на 86 депутати, гласували "за” и 33 "против”, текстът от Закона за предучилищното и училищното образование беше приет в пленарна зала на второ четене, съобщи агенция "Фокус".

Днес е третият ден, в който този текст беше разглеждан и обсъждан, след като в продължение на месеци родители и граждански организации му се противопоставяха. Редица неправителствени организаии подкрепиха и исканията за допускане на алтернативи на държавното обучение.

Предучилищното образование ще е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето. В заключителните разпоредби на закона, които предстои да бъдат гласувани, се предвижда текстът да влезе в сила от 2016 г.

Все още не е ясно какви форми на предучилищно обучение ще бъдат гласувани в окончателния вид на закона, като се има предвид, че вчера бяха предложени поправки, касаещи включването и на самостоятелни форми на предучилищна подготовка.

Депутатите решиха още, че училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето. По преценка на родителя училищното образование може да започне и от учебната година с начало в годината на навършване на 6-годишна възраст на детето.

Според Лютви Местан, най-елегантният изход от ситуацията е да се приеме предложение, което дава право на родителите да избират дали да се възползват от възможността да включат децата си от 4-годишна възраст във формата на предучилищно образование

Според него мнозинството отхвърля по инерция всички предложения на опозицията. Освен това според Местан не е ясно какво се случва с детето,  ако то не е покрило стандартите, упоменати в закона.

Трябва да се изработи стандарт за това каква е издръжката като държавна дейност на едно дете от предучилищна степен, там да се създаде възможност за предоставяне на тази услуга в алтернативи на детската градина форми”, каза Местан. Според него сега в този закон няма рамка за учебния план, степента на образование и образователния минимум.

В диспута се включи и председателят на ДСБ Иван Костов.
"Четиригодишните децата трябва да се гушкат, да се обичат, трябва да се научат да обичат, трябва да се учат на ценности, а не на нещо, което някой чиновник от Министерството на образованието реши”, категоричен беше Костов от трибуната на Народното събрание.

Според него задължителността на предучилищното обучение е "безобразие спрямо тези мънички български граждани”.

Той попита кой има изгода от задължителното предучилищно образование за 4-годишните. "За мен отговорът е – има хляб в тази работа, има хляб за преподаватели в детските градини. Прави се много силен жест към учителите.”

Според него със закона се създава насила търсене на пазара, "за да се изразходват едни пари". 

Водещи

Най-четени