Президентското вето било шанс за управляващите 18.08 | 10:53

С него Плевнелиев подал ръка на правителство и парламент

От Христина Рафаилова

След като президентът Росен Плевнелиев "удари през ръцете" управляващите с ветото на актуализацията на бюджета, той им се обиди, че не приели протегната му ръка. В интервю за БНР държавният глава заяви, че не разбирал защо управляващите не възприели стопирането на корекциите, като шанс. "Моето вето беше протегната ръка, за да могат да се чуят аргументи за какво ще се харчат тези пари", каза Плевнелиев. 

За пореден път той отрече, че мотивите му за връщане на актуализацията са били политически. 

"За каква война става въпрос, при положение че от новото правителство са минали 27 законопроекта, а аз съм наложил вето само на 2", попита той. 

Плевнелиев  оправда ветото и с президентската традиция, която повелявала в писмен вид президентът да представя своите аргументи.

Държавният глава коментира и скандала с вечерята с турския вицепремиер Бекир Бозда. На нея не бяха допуснати български журналисти. След това в медиите в южната ни съседка излезе информация, че Турция ще си поиска вакъфските имоти. 

Плевнелиев заяви, че пак би отишъл на вечерята. "Това не е вечеря, на която се говори за недвижими имоти. Имаше десетки хора от други държави, които уважиха молбата на Главното мюфтийство", заяви Плевнелиев.

Той оправда присъствието си това, че отишъл да изрази уважението си към българските мюсюлмани.

"Нашата нация е малка, но глобална. Задължение е на държавния глава да отива, да се вижда с тях, за да знаят, че България стои зад тях”, добави президентът. Той заяви, че отишъл от добросъседство. 

Най-четени