Проблемът с тока бил от 10 години 13.02 | 10:56

Според Добрев моделът на ценообразуване трябва да се промени

От Ралица Стоянова

"Проблемът, с който днес се сблъскваме, е проблем не от сега, а от 10 години. Ценообразуването е проблем от 10 години”.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при изслушването му парламента във връзка с протестите срещу високите сметки за ток и парно, информира агенция "Фокус".

Според него трябва да се работи за промяна на модела за формиране на цената за електроенергията.

Добрев заяви, че идеята председателят на ДКЕВР да се избира от Народното събрание е подкрепена от премиера още миналата година, но вместо това парламентът е създал комисия за контрол на регулатора.

Министърът добави, че ДКЕВР не се интересува достатъчно от това на какво основание ЕРП-ата искат одобряване на представените инвестиционни разходи.

Според Добрев бившият председател на регулатора Ангел Семерджиев трябва да отговори на въпроса защо три толкова скъпи ТЕЦ-а продължават да съществуват в микса. "Регулаторът е независим орган и аз нямам правомощие да го контролирам. Аз съм разговарял с бившия председател и съм настоявал да се извадят тези три ТЕЦ-а от микса, защото с тях се повишава цената за крайния потребител”, каза министърът.

Той добави, че "Топлофикация-София" трупа дългове заради ниска събираемост. Така се товари и "Булгаргаз”.

Междувременно от "Атака” внесоха в деловодството на Народното събрание проект за решение за възлагане в едномесечен срок правителството да осъществи необходимите действия за отнемане на лицензиите на електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕОН и Енерго-про.

От "Атака” искат и прекратяване на приватизационните договори с ЕРП-ата и връщането на имуществото им в активите на държавата.

"Със сметките за ток гражданите плащат 2 лв. данък "Костов" и 6 лв. "данък зелена енергия". В несъбираемите разходи гражданите плащат и кражбите на електроенергия от циганските махали”, заяви лидерът на партията Волен Сидеров.

Водещи

Най-четени