Прокуратурата влиза във фермите с фипронил 15.09 | 17:23

Фермерите отричат да са използвали препарати с опасното вещество

От iNews.bg

Районната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира и започна проверка на заразените с фипронил яйца от кокошките, отглеждани в птицекомбината в село Поликраище, предаде БНР. Ще се проверява дали производителят е извършил престъпление от общ характер. Законът предвижда до 5 години затвор. Ще се проверява и дали са нарушени правилата за производство и търговия с храни, и дали е изложено на опасност здравето на потребителите.

Птицефермите, в чиито яйца беше открит фипронил, са категорични, че не са използвали забранени препарати за дезинфекция на сградите, производствените площи и кокошките.

Ръководителят на производството и ветеринарен лекар в две от птицефермите д-р Ивайло Къдрев заяви пред радиото, че няма основание потребителите да се притесняват, предаде Нова телевизия. Кокошките, чиито яйца са замърсени с фипронил, се отглеждат в бившия птицекомбинат в горнооряховското село Поликраище. Двете дружества ползват ферми на едно и също място. Д-р Ивайло Къдрев лично организира дезинфекцията и казва, че никога не са използвали препарати, които са извън указанията на производителите.

Водещи