Протестите в страната – по-рехави и с пъстри искания 17.03 | 15:35

Едва по няколкостотин души се включиха в демонстрациите в различните градове

От Диана Цветкова

В поредната неделя, обявена за ден на национални протести, демонстрациите в страната стават все по-малобройни и вече се стигна до разцепление сред различните организатори на гражданското недоволство.

Протести днес имаше в повечето големи градове, но за разлика от изминалите седмици в тях участваха по няколкостотин души.

На фона на все по-скромния израз на гражданското недоволство, представители на протестиращите основаха движение "Българска пролет".

От новата формация обявиха, че са срещу икономическите и партийните монополи и обобщиха, че в "Българска пролет" влизат "хора от бизнеса и практиката, от академичната общност и току-що завършили студенти". На пресконференция в БТА те заявиха, че имат солиден експертен екип, но така и не обявиха имена.

Учредителите изтъкнаха, че са необходими нови лица, които да са "носители на прехода", защото само те могат да гарантират, че са независими от олигарси.

Малко по-рано в София на протест пред Министерството на икономиката се събраха около 100-тина души. Още в началото обаче те се разцепиха на две.

Едните – от новоучреденото движение "Освобождение" се определиха като радикалното крило на протестиращите. Другите, начело с Янко Петров, който е инициатор на първите протести срещу монополите, се разграничиха от тях и се изместиха пред Народния театър, обявявайки, че партии вкарват свои поставени лица като организатори.

Там те разпалено дискутираха събитията от днешния ден. Самият Янко Петров заяви пред iNews, че разцеплението е настъпило поради намеса на политически партии в народното недоволство. Тхората от неговата група обаче не се поддали.

Петров отправи въпрос и към лидера на движение "Орлов мост" Янаки Ганчев откъде се финансира дейността на движението. "Нека Янаки Ганчев ми отговори каква е финансовата връзка между неговото движение и форум "Промяна?", попита той. Част от хората, събрали се около Янко Петров, пък отправиха обвинения към служебния министър-председател Марин Райков, защото в последните години не е живял у нас и попитаха как президентът до е назначил за премиер.

Янко Петров обяви, че следващата неделя от 11 часа отново ще излезе в градинката пред Народния театър и ще очаква гражданите, недоволни от политическата система и монополите, да го подкрепят.

Доста по-рехави бяха и протестите във Варна, където се събраха около 500 души. Въпреки засиленото полицейско присъствие в морската столица не мина без инциденти.

В началото на демонстрацията униформени задържаха за кратко Мартин Демирев, който на предишен протест напръска с лютив спрей един от лидерите Иван Петров. Това ядоса множеството и част от митингуващите опитаха да блокират полицейската патрулка, като я наобиколиха, а някои легнаха пред нея.

Част от демонстрантите се обявиха за оставка на Общинския съвет, но друга част се разграничиха от това искане.

В Пловдив четирима гайдари поведоха протестното шествие, в което се включиха около 200 души. Пред сградата на общината те скандираха с призиви кметът Иван Тоев да подаде оставка.

Протести имаше и в други градове, като на места недоволните издигнаха нови искания. Така например в Добрич демонстрантите настояха да не се отдава на концесия, нито да се приватизира местното дружество "Водоснабдяване и канализация".

Независимо от все по-оредяващите им редици, протестиращите се заканват да продължават, като и следващата неделя организират демонстрации в цялата страна.

Водещи

Най-четени