Радев: Няма да коментирам „г-н Магнитски”. Пеевски: Диктатурата му свърши (ОБЗОР) 29.01 | 20:00

Нови престрелки между Президентството и партии от управляващото мнозинство

От iNews

Нови престрелки между Президентството и партии от управляващото мнозинство. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати писмо до главния прокурор, главния секретар на МВР, шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията. В него той поиска проверка на лица, които смята за свързани с президентската администрация. Последва незабавна реакция от държавния глава, който видя страх от нов негов политически проект. Няколко часа по-късно Пеевски призова Радев да се срещнат на политическия терен.

Искрата между институциите се разгоря още в ранните часове тази сутрин. След като миналата седмица председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски многократно определи Президентството като "тъмна институция, пълна с кеш”, днес излезе с писмено запитване към Прокуратурата и службите. В него настоя компетентните органи да информират за сигнали, проверки и дела по случаи, свързани с президентската администрация.

Няколко часа по-късно Румен Радев отговори на обвиненията. "Няма да коментирам "г-н Магнитски”. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че подозират своите низости у другите”, заяви държавният глава.

И на свой ред отправи призив към Прокуратурата: "да извадят всички сигнали, преписки и дела за БТК, "Булгартабак”, КТБ, ББР, язовири, магистрати, "Митници”, "Дунарит”, отравянето на Гебрев, офшорки, поставени лица – собственици на имоти, хотели”.

Изявлението на президента предизвика незабавната реакцията на Делян Пеевски.

"Всичко да се проверява. Нека проверят и твърденията на "Мистър Кеш”, отговори Пеевски. 

За първи път Радев коментира и дали подготвя нова политическа партия. "Самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Всъщност, цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия”, заяви той.

"Той как решава това "Мистър Кеш”? Като последна инстанция? Диктатурата му свърши. Единственото чудесно е, че го изкарах от комфорта на уютния му кабинет. Той излезе и каза, че ще прави партия, чакам го на терена. Той хвърли ръкавицата, аз я поемам. Страх имаше в неговите очи. Очаквам да си подаде оставката и да се видим на избори”, каза Пеевски.

От ДПС очакват имунитета на президента да падне съвсем скоро, но Пеевски не каза дали се готвят за импийчмънт.

"Ако внимателно прочетете в Конституцията, има си и процедура за сваляне на този имунитет. Нищо не казвам, чакам да получа отговор, но нека си направя запитванията. Те дадоха отговори преди да видят питанията”, каза Пеевски.  

Премиерът Николай Денков също коментира темата, като заяви, че всички сигнали трябва да бъдат проверявани и да има резултати.

"Преди няколко месеца ясно казах, че в службите виждам сляпо петно по отношение на корупцията и тогава получих подкрепа само от ПП-ДБ. Надявам се всички други да подкрепят възможността ефективно сравнително в кратки срокове и с крайни резултати да бъдат направени тези разследвания и всичко да излезе наяве”, каза Николай Денков.

"Според мен има много "касиери” -  "малки кученца”, които влачат плячка в тъмната институция”, каза Пеевски, цитиран от Нова тв.

Водещи