Родители сравниха учебно помагало с детско порно 09.10 | 08:54

Учениците трябвало да играят гей, лесбийка и малолетна проститутка

От Цанка Донкова

Учебно помагало, което учи децата да играят ролеви игри, като се правят на гейове и лесбийки, надигна недоволството сред родители от цялата страна, информира в. "Монитор".

Майките и татковците сравняват учебното помагало по сексуално и репродуктивно здраве "Азбука за теб и мен” с детско порно. Според тях е недопустимо обучението да предвижда провеждане на ролеви игри, в които учениците трябва да се поставят на мястото на гейове, лесбийки, транссексуални и проститутки или да учат теми, свързани със сексуалните фантазии и проституцията.

Родители вече са подали жалба до главния прокурор Сотир Цацаров. Една от жалбоподателите е Елена Ваташка, която е председател на Сдружението на българските футболни привърженици. Сигнал е подал и адвокат Раденко Григоров.

"Това учебно помагало съдържа вредни и опасни внушения за деца между 10 и 14 години”, заявява Елена Ваташка.

Автори на помагалото са училищният психолог Юлия Попова и Митко Маринов, който е член на Българската асоциация по приложна психология. Именно срещу тях е отправена жалбата. Мотив на иска е, че съдържанието на учебното помагало подбужда към извършване на тежки развратни престъпления и склонява малолетни и непълнолетни към проституция. Съдържанието му е предназначено за малки ученици - между 5-и и 8-и клас.

Някои от темите, които са скандализирали родителите, са свързани с представяне на еротични ситуации и споделяне на фантазиите с избран партньор.

Друга тема се нарича "Моята личност”. При нея учителят трябва да прочете на децата "Приказката за момичето и корабния дърводелец”. А разказът представя как дърводелецът заявява на момичето, че трябва да преспи с него, за да му помогне. Момичето изпълнява желанието на дърводелеца, след което годеникът ѝ не иска да я види повече.

Алтернативната сексуалност също е засегната в помагалото. Според учебното съдържание децата трябва да влезнат в ролите на гей, който крие ориентацията си от родителите си, и на 30-годишна лесбийка с нещастен брак. Обучението предвиждало и други роли – на малолетна проститутка, на семеен бисексуален мъж, на транссексуален, който се облича като жена и обмисля хирургическа промяна на пола си.

От просветното министерство обясниха, че помагалото е разработено още през 2002 година по проект "Разгръщане на национална програма за репродуктивно здраве”, финансиран от Фонда на ООН за населението. То не е одобрено от МОН и съдържанието му не е част от задължителната подготовка в училище. Обучението по репродуктивно здраве може да се осъществява в часовете по СИП.

"За осъществяването на такова обучение трябва да се е събрала група от желаещи ученици, които със съгласието на своите родители следва да са подали заявление за участие”, допълниха от МОН.

Водещи

Най-четени