Росен Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс 16.05 | 07:25

Визитата на президента в САЩ продължава - предстои му кръгла маса за новите технологии, заедно с представители на Google, Facebook, Amazon и Microsoft

От Деляна Петкова

Президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в САЩ се срещна с един от най-богатите хора на планетата - Бил Гейтс, основател на компанията Microsoft.

"Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света", изтъкна Плевнелиев, цитиран от БТА, след срещата. 

През последните години Бил Гейтс се оттегли от управленската дейност в Microsoft, макар да е най-големият индивидуален акционер в компанията - делът му е 6,4%. В момента милиардерът се занимава основно с  благотворителната дейност и отделя значителни средства за хуманитарни организации и научно-изследователски програми. 

За целта през 2000 година Гейтс заедно със съпругата си Мелинда основаха фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", която бързо се превърна в най-голямата публично управлявана благотворителна фондация в света.

Една от програмите на фондацията - "Тлобални библиотеки" се реализира и у нас и има добър успех, коментира още българският президент.  От 2009 до 2013 г. за "Глобални библиотеки - България" ще бъдат отпуснати общо 15 милиона долара.

Президентът Плевнелиев предложи тази програма да продължи и след 2013 г. заради изключителния й успех. " Библиотеката не е само място, където се държат книги", заяви от своя страна Бил Гейтс. Библиотеката е място, което позволява, благодарение на новите технологии, да се превърне в образователен и информационен център.

Росен Плевнелиев предложи по време на срещата си с Бил Гейтс да се проучи възможността да се използва потенциалът на Българската академия на науките (БАН) в някои от приоритетните сфери на дейност на фондацията на Гейтс. Една от тези сфери например е здравеопазването.

Според извършено от БАН проучване, български учени могат да бъдат полезни в диагностиката и лечението на туберкулозата, в контрола върлху качеството на храните от животински произход и профилактиката и лечението на неонатални сепсиси, които са особено разпространени в страните от третия свят.

Програмата на Плевнелиев в САЩ продължава, става ясно от съобщението на прессекретариата на Президентството. Днес (16 май) той ще се срещне с представители на големите технологични гиганти - Google, Facebook, Amazon, Microsoft и други по време на кръгла маса, посветена на новите технологии.

В изказването си Росен Плевнелиев се очаква да представи пред американския бизнес концепцията за реализацията на проекта Sofia Tech Park.

Водещи

Най-четени