Санират училища и болници с 13 млн. лв. 25.03 | 13:02

Парите идват от продажбата на свободни квоти за парникови газове

От Кристиан Костурков

Държавата ще подпомогне подобряването на енергийната ефективност на училища, болници, детски градини и други държавни или общински сгради с 13 млн. лв., реши Министерски съвет (МС). Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на околната среда и водите и по-конкретно са част от приходите от продажба на свободните ни квоти за емисии парникови газове. Отпускането на средствата е във връзка с изпълнението на изискванията на Закона за ограничаване на измененията в климата, допълват от пресцентъра на МС.

Средствата ще бъдат предоставени за управление на Националния доверителен екофонд. За да получат финансиране, собствениците на сгради, попадащи в обсега на програмата, трябва да изготвят проект за подобряване на енергийната ефективност чрез модернизиране на отоплителни, осветителни и други системи. До 85% от предвидените дейности ще могат да се платят с парите от продадените квоти вредни газове.

Освен за изпълнение на ангажиментите на България към Рамковата конвенция на ООН и към политиките за климата на ЕС, с реализирането на такива проекти в страната ни ще бъдат създадени работни места, особено в малките общини, припомнят от МС. Паралелно разходите за отопление и осветление на тези училища, детски градини, болници и др. ще бъдат намалени.

Това далеч не са първите разходи, които се поемат чрез средствата, постъпили в България от продажбата на квоти за емисии парникови газове. През последните няколко години с тези пари се предвиждаше да се финансират редица начинания, проекти и др. През 2013 г. пък енергийният регулатор реши, че с част от тези средства ще трябва да се компенсира скъпата енергия от ВЕИ-централи. Проблемът обаче е, че постъпленията от търговия с такива квоти сериозно намаля. Основната причина стана икономическата криза от 2008 г., когато индустриалното производство се сви, а паралелно цените на квотите паднаха драстично. Така вместо очакваните около 500 млн. лв. приходи от търговия с емисии, България получава под 100 млн. лв.

Водещи

Най-четени