Свещеният огън от Пробега на мира огря Първомай 17.09 | 19:30

Международният отбор бегачи преминава през страната ни в периода 12-17 септември

От Цанка Донкова

Любовта и мирът са едни от най-важните неща, към които се стреми човечеството. Макар че и в този момент някой някъде води война, това не означава, че хората не трябва да се борят по един или друг начин това да спре.

Една от най-известните инициативи в подкрепа на спиране на военните действия е Пробегът на мира. Той обхваща редица държави в цял свят, а Факелът на мира, който се пренася от участниците, е бил в ръцете на много известни личности - Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Карл Люис, и е благословен от папа Йоан Павел II.

За поредна година и България е домакин на инициатива, а днес (17 септември) Първомай посрещна Свещения огън. Международният отбор бегачи пристигна в кв. "Дебър", където се състоя среща с младежи, спортисти и граждани. След това продължи към МБАЛ - Първомай и СОУ "Проф. д-р Асен Златаров". Накрая бегачите спряха на площада пред сградата на община Първомай, където бяха посрещнати от градското ръководство и много желаещи да се докоснат до Свещения огън.

Организатор на пробега за Първомай е Васил Вълев. Пробегът на мира стартира през февруари в Португалия и преминава през страната ни в периода 12-17 септември. След Първомай пробегът продължи към Димитровград, Хасково и Свиленград, а след това ще премине през Турция, Гърция, Македония и ще финишира в Сърбия., допълва БТА.

Водещи

Най-четени