Сирените завиха в памет на Христо Ботев 02.06 | 12:29

За две минути движението в българските градове и села спря

От Георги Георгиев

Днес точно в 12:00 часа вой на сирени огласи за две минути България в памет на Христо Ботев. Смъртта на поета-революционер точно преди 136 години под старопланинския връх Вола бе отбелязана и с традиционното двуминутно мълчание и спиране на място на пешеходците и автомобите.

Сирените останаха безмълвни единствено в Перник поради решението на местните власти да не плашат допълнително изтормозените от серията земетресения миналата седмица перничани.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

Около 50 ученици от столични училища четоха на глас произведения на Христо Ботев в подлеза на Софийския университет, информира "Фокус” . Тийнейджърите раздаваха флаери на граждани на които са отпечатани части от стихотворения на поета.

Учениците прочетоха на глас стихотворението "Хаджи Димитър” точно 12:00 часа при воя на сирените. Инициативата е на Столичният инспекторат по образование.

Водещи