Скандал! „Калинките“ влязоха и в науката 11.04 | 20:16

Оказва се, че шефът на Изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания не е хабилитирано лице

От Филипа Тодева

Бурни страсти в науката се развихриха през днешната Велика сряда. Скандално, но не и като прецедент, се оказва, че председателят на Изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания не е хабилитирано лице.

Проф. Рангел Гюров е представил бележка, че е преподавал в анголски университет, но е пропуснал да представи удостоверение за своята професура.

За просветния министър Сергей Игнатов това не е проблем, защото той защити професора на днешното заседание на Парламентарната комисия по образование и наука.

Дали Гюров наистина е придобил високата научна степен, докато е бил в Ангола, така и не стана ясно. Стана ясно обаче, че десетки учени се оплакват от липса на прозрачност при одобрението и финансирането на проекти. Все повече учени се жалват от некомпетентни, а на моменти и несъстоятелни рецензии.

По думите на народния представител от БСП Валентина Богданова не става ясно по какъв начин се определя бюджетът на Фонда, как се разпределя той, дали се оценява периодично дейността му и дали ръководството му издава програма за дейността му. "Нито един годишен отчет на фонда не е публикуван", отбеляза народният представител.

Христо Лафчиев от Съюза на младите учени "Когито" съобщи, че от Фонда са си поискали обратно парите за около 30 изпълнени в различна фаза или финализирани проекти. Например двама млади учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" трябва да връщат съответно по 90 и 60 хил. лева. Първият има 9 публикации в международни списания с импакт фактор и патент в САЩ. Вторият успява да реализира 6 публикации в списания и девет, изнесени на конференции. В тези два случая рецензията е една и съща за различни проекти.

Министърът призна, че има такъв случай и увери, че ще се запознае с него.

Становището на "Когито" е, че в системата цари пълен хаос. Освен това Лафчиев посочи, че той самият е работил на професорско място за 3 месеца в Бордо, но това не го прави хабилитирано лице. Същото е положението и с Христо Колев от Института по катализ към БАН, който е работил в Германия, но завръщайки се у нас минава през процедурата по присъждане на научна степен от Висшата атестационна комисия (ВАК).

Стана ясно още, че по случая с двамата млади учени е разпоредена проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), без да се обясни как точно финансовите инспектори ще дават оценки на научната продукция.

Игнатов подчерта, че двата проекта на младите учени, проверявани от АДФИ, са щели да бъдат проверявани и от прокуратурата.

Срещу проверката на АДФИ се обяви Алиосман Имамов от ДПС, който подчерта две важни неща: 1. По научни проекти средства не се връщат от учените; и 2. Практиката не е въпросите от този род да се решават от прокуратурата и съда.

В защита на учените се обяви бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски. Той подчерта, че не може да се очаква от "голтаците" да връщат пари, защото просто такива няма в наличност. Юхновски припомни за намаления бюджет на БАН и поиска преразходът, който са направили учените, да им бъде опростен.

Водещи

Най-четени