Софийският университет губи милиони заради окупацията 27.01 | 09:07

Как се оказва? Един от окупаторите е от НБУ, друг въобще не е студент, а всички, работещи в университета, може да останат без заплати

От Филипа Тодева

От тримата водачи на окупаторите единият не е студент, другият е от НБУ, а едва третият е от Софийския университет. Това коментира пред Нова телевизия ректорът на университета проф. Иван Илчев.

Илчев обясни, че заради блокадата Софийският университет изпуска проект за 5 млн. лева.

"Петък е ден за заплати, а те трябва да са готови до сряда", добави той. Ръководството на университета ще сезира службите и прокуратурата, след като има обсебване на държавна публична собственост. "Работното време започва от 9 часа и очаквам хората да влязат", обясни Иван Илчев.

Според ректора в момента са се изчерпали разговорите, защото окупаторите не искат да водят диалог.

И тази сутрин университетът остана блокиран. Академичният съвет на Софийския университет упълномощил ректора да предприеме предвидените от закона, след като в неделя сутринта окупаторите изгониха охраната на Софийския университет от сградата.

Това създаде сериозни притеснения в ръководството заради намиращата се в университета документация, компютри и оборудване за милиони левове.

"Това е престъпление, защото сградата на университета е публична държавна собственост, която е изцяло е под разпореждането на ректора. По закон, ректорът няма право да преотстъпва това управление", каза пред агенция "Фокус" проф. Илчев.

"В тази сграда има апаратура за стотици милиони левове, там се намира секретна документация, там са печатите на факултетите и на университета. Там е паричният салон, там има банкомати, апарати за храна и напитки, компютри. Всичко това в момента е без надзор. Това е престъпление и на практика е кражба на държавна собственост", отбеляза още той.

Водещи