Социолози за членството ни в Шенген и Станишев 03.10 | 10:09

Андрей Райчев и Юрий Асланов коментират избора му за председател на ПЕС и влизането ни в Шенген

От Кремена Бедерева

България може да извлече позитиви за членството си в Шенген от избора на Сергей Станишев за председател на европейските социалисти, смятат социолозите Андрей Райчев и Юрий Асланов.

Първият оцени ситуацията като "дюшеш” за страната, а според втория партийният лидер може да повлияе на холандците, които са най-големият противник за влизането ни в Шенген.

Пред bTV двамата очертаха трите линии, по които се печелят дивиденти от новия пост на Станишев – за него самия, за БСП и за страната.

Освен че го сертифицирал като некорумпиран политик, изборът му можел да повлияе силно върху самочувствието му, смятат анализаторите. "За България, като една малка държава, това е неочакван достъп до най-високото ниво на европейската политика, обясни Асланов.

По думите му не е въпросът само в това, че повечето от европейските лидери ще се съобразяват с председателите на двете най-големи европейски партии, а в това, че Станишев има опит във воденето на такава политика.

Райчев обясни, че новият пост дава на Станишев възможността да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел във всеки един момент, например. В същото време, за да реализира подобно желание, на българския министър-председател ще му е нужна най-малко седмица.

Според социолога успехът на Станишев на европейско ниво увеличава шансовете на БСП за победа на изборите в страната. Това обаче изключвало варианта да стане премиер на България, с което се повишавала коалиционната мобилност на социалистическата партия.

"В Европа това е изключително важна длъжност”, отбеляза Андрей Райчев. Но все пак призна: "Ако ЦСКА се класира за финал на Шампионската лига, това не означава, че феновете на Левски ще станат фенове на ЦСКА”.

Райчев отбеляза обаче, че десницата у нас парадира, че има подкрепата на Европа, но никой от десните партии не заема пост в европейските партии.

Водещи

Най-четени