Според вътрешния министър крадците обират банкоматите неправилно (ДОПЪЛНЕНА) 27.10 | 18:12

Още две устройства бяха взривени нощес в столицата и едно в Карлово

От iNews.bg

Родните престъпници обират банкомати неправилно, смята вътрешният министър Валентин Радев. Той направи коментар по повод поредните три разбити банкомата в страната в рамките на една нощ.
 
Две от устройствата са взривени в столичните квартали "Левски" и в Банкя, а при третия случай в Карловско крадците опитали да разбият банкомата с щанги.
 
Това е трета подобна кражба на територията на София в последните два месеца, след като наскоро от устройствата в кварталите "Дружба" и "Младост" бяха задигнати над 130 000 лв., а извършителите не са задържани и до днес. Радев обаче изрази оптимизъм, че престъпниците ще бъдат заловени бързо и заяви, че най-вероятно не се касае за организирана група, а за единични случаи.
 
Първият от банкоматите е взривен около 3.00 ч. тази нощ в кв. "Левски". По информация на СДВР опитът е бил неуспешен и не са откраднати пари. Час по-късно обаче по подобен начин е взривен и банкомат в Банкя. Устройството е било заредено предния ден и липсващата сума от него е около 50 000 лв.
 
И при двата случая банкоматите са взривени с капсули със сгъстен въздух. По подобен начин в последните два месеца бяха разбити още два банкомата в София.

По същото време в град Баня е направен и трети опит за обир на банкомат. Извършителите са нахлули с взлом в сградата на кметството и са опитали да разбият машината с щанги. Опитът обаче бил неуспешен, след като алармата се задействала, а на място пристигнал патрул на частната охранителна фирма.

Двамата извършители успели да избягат и все още се издирват. Валентин Радев добави, че по един от трите случая вече има заподозрян, но отказа да уточни по кой.

Извършителите не са заловени и до днес. Вътрешният министър Валентин Радев обаче заяви, че най-вероятно не става въпрос за организирана група и разкритикува престъпниците, че не взривявали правилно.
 
Той допълни, че подобна тенденция за разбиване на банкомати е имало и в други съседни държави преди години, но уточни, че престъпниците у нас не се справяли достатъчно добре с обирите на устройствата. От началото на годината вече има пет такива случая, но те не са свързани, смята вътрешният министър.

Водещи

Най-четени