Състоянието на язовирите в страната 20.06 | 12:38

Пробойна има в стената на добричкия водоем "Смолница"

От Мая Александрова

С минимални количества преливат язовирите "Боровица", "Камчия" и "Ал. Стамболийски", съобщиха експерти от МОСВ.

Сумарният завирен обем в комплексните и значими язовири е 84,4 на сто от общите обеми. Той е с около 1,5 на сто по-висок спрямо обема в края на май 2014 г. За сравнение към края на май 2013 г. този процент е 82.

Съгласно последните данни постъпили в МОСВ от "Басейнова Дирекция" - Варна контролирано се изпускат язовирите "Здравец" в община Аврен, "Елешница" в община Дългопол, "Долни чифлик", "Горен чифлик" и "Пчелник" в община Долни чифлик, "Черковна" в община Провадия, "Вардун", "Руец", "Кралево", "Овчарово" и "Красноселци" в община Търговище, "Дибич" в община Шумен.

През преливник преливат язовирите "Дибич", "Маломир", "Станянци", "Янково", "Александрово", "Кълново", "Елешница".

Повишено е нивото на яз. "Македонка" в община Балчик.

Има пробойна в стената на язовир "Смолница" в Добричка област, оттам водата прелива към язовир "Козлодуйци", прелива през стената и стига до Плачи дол, посочиха от МОСВ.

Съгласно прогнозата на НИМХ днес облачността от запад ще започне да се разкъсва и намалява, но над Източна България през целия ден ще остане предимно облачно. Там ще има и валежи, които
до вечерта ще спрат.

На места в Западна и Централна България в следобедните часове също ще превали, на отделни места и ще прегърми.

Ще духа северозападен, в източните райони северен вятър, който през деня временно ще се усили, особено по Черноморието.

Вследствие на прогнозираните валежи се очаква да се увеличат водните количества в поречията на Янтра, Русенски лом, Камчия и южните черноморски реки – Резовска, Велека, Ропотамо и др.

Съществува възможност за локални поройни наводнения в тези райони.

В екоминистерството се извършва ежедневен анализ на информацията за състоянието на реките и язовирите, хидроложката прогноза за р. Дунав и ежедневен анализ на прогнозата за времето и валежите върху оттока на реките и язовирите в България. Информацията се получава от всички областни управители, МВР и Гражданска защита, които имат задължение по Закона за водите да предупреждават населението за евентуално възникване на опасни явления.

Водещи

Най-четени