Такситата в Ловеч не издават касови бележки 27.08 | 13:12

Проверка установи, че таксиметровите шофьори сами преценяват колко е дължимата сума

От Елена Кирилова

Такситата в Ловеч не издават касови бележки, установи проверка на служители на офиса на НАП в града, съобщава БТА.

Масова практика сред таксиметровите шофьори е изобщо да не пускат брояча, а вместо това таксуват клиента с минимум два лева. Цялата дължима сума се определя по преценка на шофьора. Пътниците обаче не получават касовия бон, който от своя страна са длъжни да вземат.

По време на проверката на един от шофьорите е съставен акт за неиздаването на касова бележка.

В такива ситуации законът изисква санкцията да бъде между 100 и 500 лева. Глоба се налага и на работодателя, тъй като той е длъжен да осъществява контрол над дейността на шофьорите. Работодателят може да бъде санкциониран със сума от 500 до 10 хил. лв.

В Ловеч има три таксиметрови фирми, които се конкурират. Една част от шофьорите работят на трудов договор, докато останалата час са регистрирани като самоосигуряващи се лица.

Проверката установила, че собствениците на фирми за таксиметрови услуги нарушават и трудовото законодателство, тъй като назначават шофьорите на двучасов трудов договор, а реално работният им ден продължава по пет или повече часа на ден.

От НАП са дали уверение, че ще сигнализират Инспекцията по труда. Освен това са потвърдили, че масовите проверки на таксиметрови шофьори ще продължат.

Водещи

Най-четени