Творци и граждани протестираха пред Народния театър 28.03 | 10:51

Демонстрантите се обединяват около "Пакт за култура"

От Ани Романова

Над 300 дейци на културата и обикновени граждани се събраха  на протест пред Народния театър снощи, в Международния ден на театъра, за да изразят несъгласието си с управлението на българската култура  през последните години. Те "окупираха" пространството пред главния вход на Народния театър, откъдето трябваше да минат официалните гости за церемонията по награждаването.

Протестиращите носеха плакати и скандариха искания за оставките на министър Вежди Рашидов и заместника му Боил Банов. Актьорите, които по-рано поискаха оставката на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, заявиха, че искането им все още е в сила. Сред десетките граждани, дошли да ги подкрепят, бе и Жорж Ганчев. 

Недоволните представители на българската култура се обединяват от идеите на "Пакт за култура", а в Отворено писмо до президента, министър-председателя, парламента и министъра на финансите се настоява за приемане му. В пакта е заложено 1% от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство.

"Годишният бюджет за култура в България не може да струва колкото 10 километра магистрали!", обясняват организаторите. Сред подписите са филмовия продуцента Галина Тонева, режисьорите Петринел Гочев и Христиан Ночев, композитори, оперни певци, преподаватели.

Водещи