Трима българи с награда от конкурса на ЕС за млади учени 27.09 | 18:14

87 проекта бяха представени по време на състезанието, провело с във Финландия

От Деляна Петкова

Трима млади учени от България - Георги Атанасов, Георги Георгиев и Калина Петрова, заедно с техните колеги от Великобритания и Германия получиха втората награда в XXII конкурс на ЕС за млади учени.

В състезанието участваха 87 проекта от 37 държави, а голямата награда получиха екип от учени от Ирландия, Швейцария и Литва. Специалната международна награда пък беше връчена на изследователи от Нова Зеландия, Полша и Великобритания, разказват от ЕК.

Всички победители са на възраст до 21 години. Техните научни разработки са в сферата на изчислителните технологии, инженерните науки и медицината, както и от други области.

Церемонията по награждаването се проведе в тържествената зала на Хелзинкския университет. Наградите бяха връчени от Тапио Косунен — държавен секретар към Министерството на образованието и науката на Финландия, Анели Паули — заместник генерален директор в Европейската комисия в областта на научните изследвания и иновациите и професор Ана Мария Виана-Баптиста — председател на журито.

Проектите бяха представени от своите автори в някогашната електроцентрала Kattilahalli, която е преустроена в културен център. Международно жури, председателствано от проф. Ана Мария Виана-Баптиста, даде своята оценка на идеите.

Всички участници са носители на първи награди в национални конкурси и покриват широк спектър от научни области: биология, химия, изчислителна техника, социални науки, околна среда, математика, материалознание, инженерна дейност и медицина.

Нивото на участващите проекти винаги е високо, като редица предишни участници вече са автори на големи научни постижения или са основали фирми, чрез които да преведат на пазарен език идеите, разработени за конкурса.

Водещи

Най-четени