Уникална антична мозайка изненада работниците в софийското метро 04.08 | 18:56

Мозайката е част от сграда, в която е живял знатен жител на град Сердика

От Ивелина Георгиева

Уникална мозайка с площ над 30 кв.м, която е била зала за делови срещи, са открили археолозите по време на строителните дейности на музейната метростанция номер 8 пред ЦУМ.

Археолозите са установили, че мозайката е част от голяма зала, в която е живял знатен жител на град Сердика в периода края на IV началото на V век. Това каза ръководителят на археологическите дейности на разкопките пред ЦУМ Марио Иванов.

Той уточни, че мозайката е с геометрични мотиви и различни елементи, подредени по определен начин от майстора, който я е изграждал. По думите на археолога откритото помещение се е използвало за делови срещи на знатния жител.

Според археологическите открития стопанинът е имал лична баня, двор и голяма спалня, което потвърждава доброто му финансово състояние.

Мозайката има централно пано, около което се развиват декоративните мотиви.

Марио Иванов обясни, че по време на копаенето се е разкрило парче, което много е изненадало археолозите.
Работата на археолозите върви от горните към долните пластове или от по-ранните към по-късните епохи.

В тази връзка Иванов увери, че няма опасност някое откритие да бъде повредено от инструментите, с които се работи, тъй като голям екип от археолози специалисти следят много стриктно работата по проекта.
Екипът от археолози е голям и всеки от тях е разпределен да работи по определен сектор в комплекса.

Няма, как някое откритие да бъде разрушено, защото когато се достигне до информативен материал, той се събира и анализира, обясни ръководителят на разкопките.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова добави, че непрекъснато се разкриват нови находки, заради усилената работа, която кипи в района на осма метростанция. Тя коментира, че няма друг период в историята на София, в който да има такъв бум на археологически разкопки.

Фандъкова увери, че всички открития ще са видими за посетителите и посещението няма да бъде платено. Всички граждани ще печелят от този археологически музей, тъй като ще се развие из основи културния туризъм, обясни още Фандъкова.

Водещи