Униформени - на протест в защита на министъра (ОБЗОР) 22.11 | 20:46

Политическия скандал след кадрите с насилие приемат като опит за намеса в работата им

От iNews

Малко преди шефовете на МВР и СДВР да отидат в парламента за извънредното изслушване, в обедната почивка униформени се събраха на спонтанен протест в защита на ръководството.

За шефа на отдел "Специализирани полицейски сили" в СДВР протестът на 16 ноември е само един от многото, които е охранявал. "Полицията, като цяло и Министерство на вътрешните работи, идеята е да пази обществото и да осигурява обществения ред. Затова полицейските служители предотвратяват масовите безредици”, заяви Лъчезар Колев – началник на отдел СПС в СДВР.

Но всеки протест, особено на футболни агитки, крие своите рискове, казват униформените. "Всеки един от нас влиза, за да може да си свърши служебните задължения”, заяви Гергана Сякулова - служител СДВР.

Всички на протеста бяха категорични - не подкрепят използването на сила. "Хвърлянето на бомби, предмети, инфраструктура, чупене и замеряне на полицейските служители, как да стоят на място и получават удари?”, коментира Лъчезар Колев.

А политическия скандал след кадрите с насилие приемат като опит за намеса в работата им. "Категорично се разграничаваме от политизирането на Министерство на вътрешните работи. То беше в допустими рамки и от няколко дена вече чашата преля. Много е пошло това печелене на дивиденти на гърба на редовия служител”, каза Илия Кузманов – заместник-председател на СФСМВР.

Професионалното и политическото ръководство на МВР научило за спонтанната подкрепата на униформените малко преди да влезе в сградата на Народното събрание. "Не бива за пореден път да допускаме Министерството на вътрешните работи да бъде използвано за боксова круша и за дъвка на политиците”, заяви министърът Калин Стоянов.

На този етап масов протест в защита на ръководството на силовото министерство не е обсъждан.

Водещи

Най-четени