Фирмите – износителки към Гърция да потърсят нови пазари 01.07 | 17:45

"Нестабилност в Гърция би била голям проблем. Но за самата Гърция, разбира се, не за България", заяви първият ни дипломат

От Кристиан Костурков

Липсата на договорака с кредиторите и евентуално задължително очакване на кризата в Гърция няма да се отрази на българските банки. Това стана ясно от думите на министъра на външните работи Даниел Митов.

"Нестабилност в Гърция би била голям проблем. Но за самата Гърция, разбира се, не за България", категоричен бе той.

У нас банковата система е стабилна, отдавна са взети мерки, така че да има яснота по отношение на влиянието на банките с гръцки капитал в България, допълни Митов. Те са под  надзора на БНБ, практически работят като български банки, с регулаторните механизми, важащи за останалите банки у нас и са принудени да поддържат висока ликвидност, каза още външният ни министър.

"Нямаме никакви поводи за опасения и притеснения. Но като приятел и съсед искаме Гърция да е просперираща. Това е част от просперитета и на България в една голяма и много свързана икономически Европа", коментира още  Митов.

И допълни, че се надява в преговорите на Атина с кредиторите разумът да надделее.

При всички положения обаче задълбочаване на проблемите в Гърция ще окажат известно влияние на българската икономика, стана ясно от думите му. Митов обясни, че големите гръцки инвестиции, които бяха направени през годините, вече са с нови собственици. От друга страна, българският износ, който е насочен към Гърция и представлява 6% от експорта ни, от години знае, че трябва да е гъвкав. За да си осигури възможност да излезе и на други пазари.

"Но така или иначе се надяваме , че няма да се стига до драматични сценарии", заяви още външният ни министър.

Митов допълни, че ведомството му вече е предупредило българските граждани, на които се налага, как да пътуват към Гърция. На страницата на външно министерство в интернет пък са публикувани подробни данни и информация как нашенци трябва да се подготвят, ако ще ходят в южната ни съседка.

Водещи

Най-четени