Цветанов: Атентатът в Бургас е подготвен извън страната 08.08 | 09:37

Всеки може да помогне за разкриване на престъпление, ако сме по-бдителни, смята вътрешният министър

От Деляна Петкова

Полагаме максимални усилия да установим самоличността на атентатора на Летище "Сарафово", както и всичко свързано с подготовката на терористичния акт. Това коментира вътрешният министър Цветан Цветанов в ефира на БНТ.

Той допълни, че атентатът е подготвен извън страната и се полагат всички усилия, в сътрудничеството на партньорите на България, за разкриването му.

Има данни, че има и други хора, които са участвали в подготовката и реализирането на този акт, но това е оперативна информация и не може да бъде разпространена от официалните власти, допълни още вътрешният министър.

Имаме оперативна информация за това от къде идва този терористичен акт, но ще се въздържа да я обява, коментира Цветанов въпроса за поръчителите. Той заяви своята увереност, че ще намерим отговор на въпроса кой е организирал и извършил този атентат.

Не бива да всяваме паника, но всички трябва да бъдем по-бдителни, тъй като всеки може да помогне за разкриване на всяко престъпление, смята вътрешният министър. Той допълни, че са получили много сигнали от граждани, много от които вече са разпитани като свидетели.

В ефира на БНТ Цветанов коментира и въпроса за членството на България в Шенген. За него повече подробности ще могат да бъдат дадени след 20 септември, когато има Съвет на министрите на ЕС в състав, отговарящи за правосъдие и вътрешен ред.

Той коментира, че остава компромисния вариант първоначално в Шенгенското пространство са влязат летищата и пристанищата, а след това и сухопътните ни граници.

Водещи

Най-четени