Един от най-добрите ходове на Путин! Русия измести САЩ от сърцето на един от най-важните съюзници 08.06 | 14:55

Един танк, две мили думи и умела дипломация могат да постигнат много в международните отношения

От iNews.bg

Руският президент Владимир Путин и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се срещнаха за трети път в рамките на по-малко от година и според мнозина това е знак, че отношенията между двете страни процъфтяват в редица области, включително важните – сигурност и икономическо сътрудничество. Доверието, споделените интереси, а напоследък – и танковете, сближават Русия и Израел.

"Последната визита на Нетаняху започна с ентусиазъм и за двете страни, които демонстрираха ласкателни връзки. Премиерът отбеляза, че повече от един милион израелци говорят руски език. Двама министри, които придружаваха Нетаняху знаят руски още от деца. Другите в делегацията също разбираха езика", отбелязва Lenta.ru.

Историята на танка Магах е следната – сирийската армия го залавя през 1982 година по време на Първата ливанска война. По-късно го експонират в Русия. Сега машината ще се завърне у дома, което може би ще успокои поне малко семействата на служилите в трите израелски отбранителни дивизии, които изчезнаха безследно по време на войната.

Руските медии, както винаги успяха да подчертаят умело, колко са важни тези жестове.

"Израел не е бил подложен на толкова много военни поражения, но тези, които са се случили, са много болезнени за страната. Битката на Султан Якуб, когато сирийците превзеха танка е една от тях", отбелязва Lenta.ru.

Руската дипломация си свърши добре работата в този случай. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна колко се е засилило взаимодействието между Москва и един от най-близките съюзници на Вашингтон в "атмосфера на доверие". Песков подчерта, че стилът на комуникация между Путин и Нетаняху може да бъде определен като конструктивен и надежден.

И докато Русия ухажва Израел, отношенията на Нетаняху с американския президент Барак Обама остават помрачени, особено след като Вашингтон реши да положи подпис под ядреното споразумение с Иран.

Разбира се, не може да се каже, че Русия и Израел гледат в една посока за всичко. Все пак Москва беше тази, която изигра основна роля в убеждаването на Техеран да ограничи ядрената си програма. Но все пак личи, че двете страни са склонни да работят заедно.

Дараг Макдоуел е експерт по анализ на риска в международните отношения. Той изтъква, че за Тел Авив, отношенията с Москва са средство за влияние поведението на Сирия и Иран – основни партньори на Русия в региона.

За Русия партньорството с Израел е важна част от цялостните ѝ усилия да спечели и запази трайна стратегическа опора в региона на Близкия Изток, като намалят едновременно с това влиянието на САЩ там, казва той, цитиран от Sputinknews.

Водещи

Най-четени