Бежанците в Ковачевци ще учат български език 23.10 | 08:39

Създава се профил на бежанците с информация за тяхната националност, пол и възраст

От Цанка Донкова

Бежанците, настанени в Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци ще преминат курсове по български език, съобщиха от Държавната агенция за бежанците. Занятията ще се водят в учебния корпус на комплекса, разполагащ с 13 зали, включително и кинозала.

В Националния детски екологичен комплекс са настанени 105 деца, 79 жени и 82 мъже. Сред тях има цели фамилии по 14-15 души.

Хотелската част на комплекса, обитавана от бежанците, е с категория една звезда, уточни директорът Лилия Петрова. За децата има 70-декаров парк с алеи, тенис кортове, открити басейни.

"Тук ни харесва, искаме да останем колкото е възможно по-дълго", признава сириецът Мохамед Марденли. И недоумява защо местните се страхуват от тях.

"Ние сме мирни хора, не правим никому нищо лошо", уверява и сириецът Башар Мохамед.

За по-лесна и ефективна комуникация бежанските групи са излъчили медиатори. Те изслушват хората, пресяват проблемите им и ги представят пред ръководството на комплекса. Засега нямаме проблеми с бежанците, сподели директорът на Националния детски екологичен комплекс Лилия Петрова. По думите ѝ чужденците помагат винаги, когато е необходимо.

"Стаите не са инспектирани от персонала, за да не бъдат притеснявани гостите. Засега обаче няма индикации за нанесени щети", твърди Петрова.

"Децата са спокойни и играят на воля. Част от пришълците обаче са стресирани и е необходимо време, за да се успокоят", смята Ана Сергиева - медицинската сестра, която говори арабски. Веднага след пристигането на бежанците е сформиран областен кризисен щаб, който да контролира дейността на всички институции на територията на Пернишкия регион. Изготвя се и пълен профил на бежанците с информация за тяхната националност, пол и възраст.

Постоянна медицинска помощ е осигурена за бежанците, като лекарите се отзовават на всеки сигнал. В селото са пренасочени и полицаи от Перник и Радомир, като комплексът се охранява денонощно. Местното население обаче се притеснява, че бежанците са станали повече от тях.

В Ковачевци живеят около 400 души, уточни Милена Кирилова - пресаташе на общината.

Предложения част от бежанците да бъдат насочени към запустели блокове в Радомир, и храната им да се приготвя на място, за да се открият нови работни места се появиха на общоселско събрание.

Капацитетът на Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци през зимния сезон е 280 места. Договорът за ползването му от Държавната агенция за бежанци е подписан със срок до края на годината, съобщи кметът на общината Васил Станимиров.

Водещи