Искате ли да научите птиците в България? 26.01 | 15:44

Орнитолози ви канят на безплатни лекции

От Елена Коцева

Въпреки малката си площ, България притежава истинско богатство от над 420 вида птици, установени до момента в рамките на нейните граници.

Всички желаещи да ги изучават и опазват могат да заповядат на лекциите на Българската орнитологическа централа. Лекциите са безплатни.

Лекциите се провеждат всяка сряда от 15:30 ч. в заседателната зала на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (База-2, бившият Институт по зоология, обща сграда с Природонаучния музей, входът откъм Руската църква).

Лекциите са онагледени с помощта на съвременни аудио-визуални средства, организират се и екскурзии сред природата.

Школата дава възможност за професионална ориентация на учениците и студентите.

Лекционният курс включва избор на оптика за наблюдаване на птици, основния понятия в структурата на птиците, използвани при тяхното определяне, както ще се започне разглеждането на видовете птици от разредите Гмуркачоподобни, Гмурецоподобни, Буревестникоподобни, Пеликаноподобни.

 

Над 200 служители и доброволци на БДЗП организирани в 40 екипа се включиха в преброяването на водолюбивите птици, което приключи миналата седмица. Среднозимното преброяване е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, което се провежда едновременно в цяла Европа.

То се провежда за 21-ва поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителна Агенция по Околна Среда. България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и световно застрашени видове като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, малкия корморан, къдроглавия пеликан и много други.

 

Повече информация може да намерите на сайта на БДЗП и на Зелени Балкани. 

Водещи

Най-четени