Ремонтират три училища по изкуствата с европари 05.04 | 12:33

Владимир Пенев подписа договори за трите проекта

От Елена Кирилова

България ще развие с европейски средства три проекта, свързани с културната инфраструктура, съобщава агенция "Фокус”.

Днес служебният министър на културата Владимир Пенев и ръководителят на Оперативна програма "Регионално развитие” Деница Николова” подписаха договори за проектите. Общата им стойност е 5,5 млн. лева.

С част от средствата са предвидени за ремонт на Националното училище по изкуства "Панайот Пипков” в Плевен. Друга част ще отиде за реконструкцията на Националното училище за танцово изкуство в София и за модернизацията на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ”.

Целта е парите да се използва за осигуряването на достъпна среда и енергоефективни мерки на училищата, като се осигури равен достъп до култура.

Договорите, които Пенев подписа днес, са по схемата за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали”.

Според Николова и трите училища са с много остаряла материална база, но след ремонта ще могат да привлекат повече ученици, които да развиват таланта си

.

"С прилагането на мерки за енергийна ефективност тези училища ще спестяват над 2000 мегават часа на година, което ще намали сметките им за електроенергия с 32 хиляди лева за година”, отбеляза тя.

По думите на служебния министър една от задачите на Министерството на културата е да накара българските деца да останат у нас и да се занимават с изкуство.

Николова подчерта, че благодарение на новите три договора ще се открият 70 нови работни места.

Водещи

Най-четени