Майдел: Европа проспа старта на дигиталната революция 21.02 | 12:14

Затова няма нито една компания от ЕС сред големите играчи, казва евродепутатът ни

От iNews.bg

"Европа пропусна началото на дигиталната революция, което се доказва от факта, че основните големи технологични компании не са европейски. Затова е важно да сме първи в следващата голяма промяна – тази на данните, които са новото гориво на икономиката. При това много мощно гориво, защото могат да се използват многократно, в различни комбинации и за различни цели. Европейците произвеждаме около 25% от всички данни в света. Това включва не само лична информация на физическите лица, но най-вече данните на бизнеса и производството. Една от най-напредничавите теми, по които започваме работа в ЕС, е как да променим икономиката си, за да използваме умно данните, които създаваме непрекъснато. Ще създаваме рамката, в която тези данни ще се споделят и обработват. Това ще помогне за създаването на нови продукти и услуги, ще оптимизира процеси и ще направи индустриите ни много по-конкурентоспособни." Това заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на конференция за споделянето на данни, организирана от Майкрософт в Брюксел на 20 февруари 2020 г.

Основна тема на събитието бяха представените от Европейската комисия в сряда, 19 февруари, стратегии си за дигитална трансформация на Европа - Европейска стратегия за данните и Бяла книга за изкуствения интелект.

"С представените стратегически документи поставяме основата на новия икономически модел на Европа. Защото от години е ясно, че със застаряващо население, технологично остаряващи индустрии, ако не променим икономическия си модел, в Европа няма да можем да поддържаме дълго високото качество на живот, на което ЕС е символ поне през последните 50 г. Освен за нови и по-ефективни бизнеси, оптимизираното използване на данните има практически ползи и за гражданите. Събирайки и обработвайки големи масиви от информация, ще можем да имаме по-добър трафик с малко задръствания, по-добро и ранно диагностициране и лечение, както и по-евтини сметки за ток и отопление благодарение на умните мрежи, които управляват мощностите и потреблението по оптимален начин." Това допълни Ева Майдел, която е член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европарламента, в която ще бъде разглеждана голяма част от законодателството за данни и дигитализация.

Водещи