Полякини на бунт срещу забрана на абортите (СНИМКИ) 04.10 | 09:49

Хиляди жени излязоха на протест, облечени в черно

От iNews.bg

Десетки хиляди полякини се вдигнаха на бунт срещу забрана на абортите. Те излязоха по улиците, облечени в черно миналия ден. Малко по-рано над 2000 души формираха и "стена на гнева" пред седалището на управляващата партия в страната - "Право и справедливост".

Поводът за тези демонстрации стана внесеният в края на септември законопроект, според който прекъсването на бременността ще бъде позволено само и единствено в случай на застрашено здравословно състояние на майката. Освен това според плановете на властта се предвижда и увеличаване на максималната присъда при подлагане на такава операция от 2 на 5 години.

Внесено беше също така и предложение от обществения комитет "Да спасим жените", според което жените да имат право да правят аборт до 12-та седмица на бременността. То обаче беше отхвърлено още на първо четене, пише БГНЕС.

1784910

В момента полякините могат да прекъсват бременността си в случай на основателни медицински причини, зачеване след изнасилване или значителна деформация на плода. 74% от хората в страната обаче искат това да не се променя, показва анкета, публикувана тази седмица в сп. "Нюзуик полска”. Стачки в знак на солидарност днес се проведоха и в други европейски държави като Германия, Англия и Франция.

1784912

Водещи

Най-четени