Румен Петков: Много по-скъп ток, ако няма нова АЕЦ 15.06 | 17:41

България рискува да стане вносител на ел.енергия и да загуби влиянието си в региона

От Кристиан Костурков

Цената на тока у нас ще се повиши значително, ако България скоро не вземе решение за изграждане на нова атомна централа. Това става ясно от думите на зам.-председателя на АБВ Румен Петков. Според него страната ни е застрашена да стане силно зависима от внос на ток, ако спешно не се вземат мерки за изграждането на АЕЦ "Белене" и нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Ако тези проекти не се реализират, след около 30 години, когато изтече удължаването на живот на блокове 5 и 6 на Първа атомна, България ще излезе от клуба на държавите с ядрена енергетика, смята Петков, цитиран от "Фокус".

Страната ни има спешна нужда от приемането на нова енергийна стратегия. Тя трябва да бъде приета колкото се може по-скоро, но това трябва да стане достатъчно компетентно, смята Петков. "Проблемите не могат да се решават на парче. Държавата трябва да има стратегия за развитие на енергетиката”, казва той. И допълва, че политиката, която се води в енергийната сфера през последните 2-3 години, ще доведе до това от износител на ел.енергия, страната ни да се превърне във вносител. Затова АБВ ще подготви и ще внесе за разглеждане в парламента стратегия за развитие на българската енергетика.

Без строителството на нова АЕЦ България ще стане силно зависима енергийно. В същото време страната ни вече изостава по отношение на развитието на ядрената енергетика от съседите си Турция и Румъния. Те следват много методично плановете си за изграждане на атомни централи, докато ние в момента не правим нищо по този въпрос, става ясно от думите на Петков. Освен да загуби влиятелната си позиция в региона обаче България е изправена и пред риска цените на тока да се повишат значително. Ако скоро не се пристъпи към строителство на нови ядрени мощности, ще се налага на всеки 3 месеца да има увеличение на тарифите, смята Петков.

Водещи

Най-четени