Унгария ще получава газ през България през 2019 г. 06.07 | 09:53

Будапеща подписа с Москва споразумение за доставки по „Турски поток“

От iNews.bg

Унгария и "Газпром" подписаха споразумение за доставки на газ в Европа чрез газопровода "Турски поток". Първите количества синьо гориво от новата тръба по дъното на Черно море трябва да пристигнат в края на 2019 година. Това заяви унгарският външен министър Петер Сийярто пред агенция МТИ след подписването на съответното споразумение в Москва с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, предаде БГНЕС.

"Търсенето на руски газ в Евросъюза нараства, въпреки лицемерието на западните държави", коментира той. И напомни, че тази зима "Газпром" продаде в Европа рекордни количества синьо гориво. Сийярто отбеляза още, че с България и Сърбия вече са подписани всичките необходими документи за изграждането на газопровода. "Той ще позволи да се доставят в Унгария през Сърбия 8 милиарда кубически метра газ годишно", посочи министърът.

В началото на юни Петер Сийярто заяви, че Унгария е възобновила преговорите с Русия за строителството на нов газопровод, използвайки мощностите на нереализирания проект "Южен поток", който трябваше да мине през България.

Водещи