"Опасна фантазия" ли е диетата на Пиер Дюкан? 02.06 | 11:46

Д-р Дюкан съди своя конкурент - френския диетолог Жан-Мишел Коен, че обидил протеиновата му диета

От Елена Кирилова

Известният диетолог Пиер Дюкан съди своя конкурент - френския диетолог Жан-Мишел Коен, за клевета, съобщава вестник Telegraph.

Причината за започването на делото е, че Коен е нарекъл протеиновата диета на Дюкан "опасна фантазия".

Това не е първият път, в който Дюкан търпи критики относно хранителния режим, който проповядва. Голямо проучване, публикувано на 30 май, твърди, че неговата популярна диета с четири етапа е неефективна и опасна за здравето.

Д-р Дюкан е създател на диета, която превзе света и се използва от известни личности като Жизел Бюндхен и Дженифър Лопес.

Протеиновата диета е известна с това, че застава срещу броенето на калориите. Според нея всеки може да яде колкото си иска, просто храната, която консумира, трябва да присъства в ограничения списък с храни, изброени в нея.

Хората могат да ядат всичко, стига да се придържат към една от четирите програми за консумацията на над 1600 калории на ден. Като цяло целта е да се съдейства за формиране на добри хранителни навици и да се започнат редовни спортни упражнения.

Делото е свързано с едно от интервютата на д-р Коен, дадено миналата година за френско списание за здраве. В него той твърди, че Дюкан е смесил различни хранителни навици и всичко това ""води до сериозни здравословни проблеми при някои пациенти, като сериозно покачване на холестерола, сърдечносъдови проблеми и рак на гърдата".

Дюкан съди Коен за клевета, като иска 15 000 евро обезщетение за нанесените му вреди.

Според адвоката на Коен, Ричард Малка, обвиненията в клевета са "нелепи и са злоупотреба". По думите му медицинската общност "единодушно смята, че диетата на Дюкан носи сериозни рискове".

Съдебната битка започна само ден, след като водещ ендокринолог оповести изследване на 5000 души, които се били подложили на диетата на Дюкан. Според резултатите 80% от хората, които са следвали този режим, са възвърнали загубените килограми в рамките на три години. Според Дюкан става дума само за 40% от случаите.

Неговата специална диета за бременни, изготвена от Дюкан, бе наречена още "гладен режим за бебетата".

Диетите и на Коен, и Дюкан обаче, както и 13 други диети, бяха остро критикувани в последния доклад на L'Agence de sécurité sanitaire de l'alimentation.

Водещи