БЛС и НЗОК отново не се споразумяха за рамковия договор 03.12 | 19:58

Продължава обсъждането как да бъдат разпределени парите за медицински дейности

От Мая Александрова

БЛС, НЗОК и пациентски организации ще продължат да обсъждат как да бъдат разпределени парите за медицински дейности през 2014 г.

Три милиона от резерва на НЗОК да се използват за увеличаване на парите по част от клиничните пътеки догодина. Това се разбраха БЛС и управата на Здравната каса. Въпреки сближените позиции, двете страни още не са постигнали съгласие по параметрите на националния рамков договор, предаде TV7.

Повече от три часа управата на касата, ръководството на лекарския съюз и пациентски организации обсъждаха разпределението на парите за различните медицински дейности през следващата година. От БЛС поискаха повече пари за неврологични заболявания.

Тепърва ще се договаря точната сума, с която ще скочат средствата за тези дейности.

От лекарския съюз настояват личните лекари да получават повече пари за наблюдение на диспансеризиран пациент, искат и увеличение на парите за преглед при специалист.

Предложенията на лекарския съюз трябва да се одобрят от надзорния съвет на касата и министрите на финансите и здравеопазването.

В средата на декември лекарският съюз ще реши дали да подпише националния раков договор за догодина.

По-рано днес, след заседание на Надзорния съвет на касата, бе подписано споразумение между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз за въвеждането на електронна рецепта до края на 2014 година.

Водещи