Барбекюто - вредно колкото цигарите 24.09 | 15:29
Димът от открити огнища и пещи съдържа голям брой канцерогени
Барбекюто и грил шишчетата увреждат тялото не по-малко от цигарите, твърдят учени. Постоянното печене или готвене на храна на открит огън или на въглища увеличава вероятността от развитие на пневмония, астма и други белодробни заболявания с 40-60%, което ги прави не по-малко опасни от цигарите. Това заключение бе направено от екип лекари, съобщава Нова тв.
Димът от открити огнища, както и дървесни и въглищни пещи, съдържа голям брой канцерогени, въглероден окис и редица други вещества, които имат много негативен ефект върху човешкия живот. Дори и краткият контакт с огъня повишава концентрацията на канцерогените в кръвта 2,5-5 пъти, което значително увеличава вероятността от рак.
Според настоящите оценки на Международната агенция по енергетика почти 40% от домакинствата в Китай и в няколко други развиващи се страни по света продължават да използват дърва и въглища за готвене и отопление на домовете си.
Най-тежкото въздействие върху човешкото здраве оказват дървата за огрев - средно увеличават вероятността от развитие на белодробно заболяване с 37%, а въглищата - с 22%. Липсата на нормален димоотвод увеличава тези шансове с още 7%.
Снимка: Pixabay
Водещи
-
Основни храни, предпазващи от смъртоносната атеросклероза
Вижте какво да похапвети по-често
04.05 | 11:40
-
Доц. Татяна Буруджиева: Премиелрът има нужда от гворител
Хората не искат такива избори - със скандали и с внушението, че държавата е тяхна, а не на...
04.05 | 11:00
Най-четени
-
Променя се движението в центъра на столицата
То е във връзка с честване на Възкресение Христово на 05.05.2024 г. на пл. „Св. Александър...
04.05 | 09:30
-
Хладно, облачно и дъждовно, на места с гръмотевици
Обявени са жълт и оранжев кодове за опасно време, ето къде
04.05 | 09:15
-
121 години от смъртта на Гоце Делчев
С ритуал по полагане на цветя и шествие благоевградската общественост ще отбележи годишнината
04.05 | 10:20