Виж нещата отвътре 21.06 | 07:10

Специална инсталация на дебело черво ще запознава хора с рисковите фактори и симптомите на рака на дебелото черво

От Кремена Бедерева

Специална инсталация на дебело черво ще запознава хора с рисковите фактори и симптомите на рака на дебелото черво. Инициативата е по повод Национална информационна кампания за профилактика на рак на дебелото черво "Виж нещата отвътре”. Изложбата ще се открие днес - 21 юни, от 11 часа до езерото Ариана.

Внушителната инсталация с диаметър 3.5 м и дължина 10 м ще е достъпна в периода 20 – 27 юни 2011 г., включително, за всички, които искат буквално да видят нещата отвътре и да научат повече за симптомите, начина на протичане и лечение на болестта.

В рамките на програмата ще се проведат безплатни профилактични прегледи – Дни на отворените врати, в здравни заведения в столицата. Кампанията "Виж нещата отвътре” се организира от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), Българско онкологично дружество, Българско хирургическо дружество и "Рош - България", с партньорството на Столична голяма община.

Целта й е да провокира към активна профилактика и ранно диагностициране на третата по честота туморна локализация, наредила се на второ място като причина за смърт сред всички злокачествени заболявания.

Всяка година в България се регистрират над 4 600 случая на рак на дебелото черво, което се равнява на 13.4% от всички тумори. На събитието ще присъстват: Йорданка Фандъкова - кмет на СГО, Албена Атанасова - зам.-кмет по здравеопазване на СГО, доц. Асен Дудов – председател на Българско онкологично дружество, доц. Крум Кацаров – председател на Българско хирургическо дружество, Евгения Адърска, председател на АПОЗ и приятели, Тодорка Димитрова, пациент, надмогнал диагнозата.

Водещи

Най-четени