Вкусни храни за добро настроение 17.04 | 11:24

Заредете се с пролетни усмивки докато похапвате здравословно

От Елена Кирилова

Ново изследване показва, че вкусът на бирата може да е достатъчен, за да предизвика производството на хормона на удоволствието (допамин) в мозъка, съобщава Huffington Post. 

Несъмнено любителите на тази напитка ще бъдат особено доволни от тази новина, но те не бива да забравят, че здравословното меню се състои и от много други неща.

Бирата не е единствената напитка, която може да ни накара да се чувстваме добре. Предлагаме ви и няколко здравословни храни, които имат същия ефект върху човешкото тяло.

Сьомга

Сьомгата и другите мазни риби, които са богати на омега-3 мастни киселини, играят важна роля за подобряване на настроението.

Изследвания показват, че тези мазнини имат защитен ефект срещу депресията и помагат за намаляване на чувството на тревожност. Други източници на омега-3 мастни киселини са орехите и лененото семе.

Още по-хубавото е, че при жените, които консумират повече риба, има по-нисък риск от развитие на болест на очите. Ето защо в менюто ви е добре да има сьомга, риба тон, скумрия, сардина, лефер и риба меч.

654643

Бадеми

Бадемите съдържат съединение, което се нарича тирозин. То представлява един от основните елементи за производството на допамин и други свързани с настроението невротрансмитери. Това означава, че яденето на една шепа от тези здравословни ядки не само ще подобри здравето на сърдечно-съдовата ви система, но и ще помогне да се почувствате по-щастливи.

1b12daa4-2d1b-2d16-6819-42524e3e9baf

Ябълки

Ябълките са богати на кверцетин, съединение, което защитава мозъчните клетки от свободните радикали, които могат да увредят лигавицата на невроните.

292879

Шоколад

Мнозина знаят, че шоколадът е вкусен и пълен с антиоксиданти, но освен това той може да помогне и за намаляване на тревожността. За тези, които се чувстват тъжни, се препоръчва млечен шоколад.  

b862b59c-1301-b88c-3071-d91ff0c43012

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са друг източник на тирозин. Освен това са богати на изключително полезния витамин E, който също е важен антиоксидант. Той участва и в процеса на синтез на хемоглобина и белтъците, помага за растежа на клетките и за доставянето на кислород до тях.

179251

Водещи

Най-четени