До колко са опасни противозачатъчните за жените 30.05 | 11:05

Доказаха, че предпазните хапчета са заплаха за живота за нежния пол

От Йоанна Димитрова

Хапчетата за контрол на раждаемостта са доказана и изпитана във времето опция за предпазване от нежелана бременност и за премахване на кисти от яйчниците. Но скоро противозачатъчните хапчета са били обявени за причина за инсулта на 26-годишна и смъртта на 21-годишна жени. Тъй като четири от пет сексуално активни жени в САЩ са приемали хапчето, според данни на правителството лекарствата получават 9 по скала до 10 точки за притесняващи открития.

На всичко отгоре нови изследвания показват, че потребителите на противозачатъчни са предразположени три пъти повече към съсиреци на кръвта, а това може да доведе до инсулт, от жените, които не са консуматори на лекарствата. Според проучване на BMJ (глобален информатор по здравните въпроси) кръвният съсирек е причинен от нисък естроген и хапчета с различни видове прогестоген.

Установено е също така, че жените, които приемат най-новите видове орален контрацептив, в които се включват хапчета, които съдържат специални форми на прогестоген, увеличават възможността за съсиреци до 1,8 пъти повече, отколкото жените, които пият по-старите версии на хапчетата.

Новите съставки включват дроспиренон (намира се в Yaz, Yasmin, Angeliq, и други), десогестрел (намира се в orto-CEPT, Desogen, и други), както и гестоден и кипротерон (които не се срещат в лекарствата, продавани в САЩ). Старите версии включват марки, направени с левоноргестрел (като Seasonale, Mirena и други) и норетиндрон (като Loestrin, Pirmella и други).

Защо хапчетата са опасни за някои жени?

Оралните контрацептиви отдавна са свързани с образуването на кръвни съсиреци, защото хормоните могат да накарат кръвта да коагулира, разказва Жан-Патрис Баяржон, професор по медицина в Университета на Шербрук в Канада.

Обикновено, обяснява Баяржон, кръвният съсирек ще се разтвори веднага. Но в сценариите на най-лошия случай (т.е. при хора, които вече са предразположени към съсирване), съсиреците могат напълно да блокират кръвоносните съдове или да отрежат притока на кръв към артериите. Ако те не позволяват на кръвта да стигне до сърцето, мозъка или белите дробове, бихте могли да получите инфаркт, инсулт или белодробна емболия, която може да доведе до парализа или смърт.

Колко опасни са хапчетата?

"Хапчето има и други защитни качества освен да ви предпази от бременност. Дългосрочните потребители (10 или повече години) са с 50% по-защитени от рак на яйчниците и матката. И докато някои изследвания предполагат, че потребителите на хапчетата са предразположени да развият рак на гърдата, на шийката на матката, както и тумори на черния дроб, някои от данните са неубедителни", казва Барбара Леви, вицепрезидент на здравната политика на Американския колеж на акушерите и гинекология, и че рискът започва да се разсейва, веднага след като сте спрели приема на лекарствата.

"От гледна точка на съсирването на кръвта противозачатъчните хапчета са по-малко рисковани, отколкото да не ги приемате, но вероятността да умрете от усложнения на кръвосъсирването по време на бременност е не по-малка", разказва още д-р Леви. "И има по-висок риск от смърт в автомобилна катастрофа, отколкото получаването на кръвен съсирек от противозачатъчни хапчета", добавя тя.

Друго нещо: "Колкото по-дълго се вземат хапчетата, толкова по-дълго сте изложени на рискове, но рисковете вероятно не са кумулативни", обяснява и д-р Баяржон.

Но това не означава, че трябва да спрете да ги приемате веднага. Ако в момента сте на хапчета, които ви карат да се чувствам страхотно, значи трябва да сте напълно добре.

Какво прави опасни хапчетата за вас?

Ако се притеснявате за потенциалните рискове от противозачатъчни таблетки и можете да отговорите на всеки от посочените по-долу условия, консултирайте се с Вашия лекар за други възможности за контрол на бременността, като спирала или хормонални импланти.

- Имате силна фамилна анамнеза за съсирването на кръвта или сте имали кръвен съсирек в себе си

- Вие сте с наднормено тегло

- По-възрастна сте от 35 години

- Водите заседнал начин на живот

- Наскоро сте били ранени

- Вие сте пушач

- Преживели сте операция

- Страдате от мигрена

Как можете да се предпазите докато пиете хапчетата?

Ако сте добър кандидат за противозачатъчни таблетки (или в момента ги пиете), не позволявайте новите изследвания за УОЗ да ви объркват. Докато ги приемате, можете да намалите риска, като пиете повече вода (което не позволява на кръвта да се сгъстява) и се движите възможно най-често и може да намалите риска от съсирване.

Ако не се чувствате добре, когато за пръв път започнете да приемате противозачатъчни хапчета (т.е., тежко главоболие, подуване, изтръпване на лицето, мравучкане, или дискомфорт) свържете с Вашия лекар възможно най-скоро - може да не са най-добрият вид хапчета за вас.

Водещи

Най-четени