Държавата провали бъбречна трансплантация на тежко болно дете 20.02 | 12:15

МЗ отказа в последния момент операция в Германия на 9-годишния Байрям

От iNews.bg

Фондът за лечение на деца е провалил в последния момент бъбречната трансплантация в Германия на 9-годишно момче, намиращо се в критично състояние, съобщи bTV. Решението, че детето може да се лекува в България е взел един от новите зам.-министри на здравеопазването - Атанас Кундурджиев. За това алармира Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Малкият Байрям Али е трябвало днес да пътува за клиника в Германия, където да му бъде трансплантиран бъбрек. Момчето вече втора година е в тежко състояние и на хемодиализа. Заради заболяването то не ходи на училище и не можа да играе. Байрям е най-малкият пациент в центъра по хемодиализа в Стара Загора.

4 пъти в седмицата Байрям, баба му и дядо му минават по 150 км от село Тъжа до Стара Загора за поредната хемодиализа. От две години това е единственият му шанс за живот.

Д-р Васил Чолаков приема малкия пациент, след като други диализни центрове са го отпратили. В тежката зима лекарят води детето на процедурите с личния си автомобил.

Момченцето е с вродени бъбречни аномалии. Когато е на 11 месеца лекарите откриват хронична бъбречна недостатъчност, заради което родителите му го предават на грижите на бабата и дядото. От две години обаче състоянието му се влошава и близките подават документи към Фонда за лечение на деца в чужбина.

От клиника в Германия казват, че единственият шанс да живее, е бъбречна трансплантация. Бабата е бъбречен донор на момченцето. Трансплантацията в чужбина е одобрена с решение на Фонда от ноември миналата година. Байрям и баба му трябваше да летят за Германия на 20 февруари.

Официален отказ и писмено становище от Фонда за лечение на деца обаче няма, разкрива бТВ. В телефонен разговор от фонда само са обяснили на близките, че от Министерството на здравеопазването не са одобрили т.нар. формуляр S2 с аргумента, че трансплантацията може да бъде извършена и в България.

От сряда започва подготовката на детето за трансплантация в правителствената болница "Лозенец" в София. От там са обявили, че могат да извършат трансплантацията.

Водещи