И от кафето може да се затлъстява 29.05 | 14:24

Прекалената консумация на ароматната напитка може да доведе до сериозни здравословни проблеми

От Елена Кирилова

Хората, пиещи много кафе, са застрашени от напълняване и редица други здравословни проблеми. Опасност има дори и за хората, които консумират кафе без кофеин, съобщава в. Daily Telegraph.

Заплахата важи преди всичко за хората, които пият по пет или повече чаши кафе на ден, тъй като това може да доведе до увеличаване на количеството тлъстини, натрупвани в областта на корема.

До увеличаване на опасността от сърдечносъдови заболявания и диабет може да се стигне дори и при консумацията на умерено количество от напитката.

Според по-стари изследвания кафето намалява риска от инсулт и някои видове рак. Във връзка с това австралийски учени са се опитали да анализират как полезните съставки в кафето могат да подобрят сърдечносъдовата дейност.

До момента се смяташе, че хлорогенната киселина, съдържаща се в напитката, намалява шанса за развитие на диабет, помага за понижаването на кръвното налягане и за отслабването.

Австралийското проучване сочи, че това е точно обратното, когато става дума за консумация на дози от пет до шест чаши кафе на ден.

Опитите с мишки са показали, че еквивалентната доза хлорогенна киселина се отразява зле на обработването на мазнините в черния дроб. Тя причинява ненормалното задържане на мазнини в клетките.

При затлъстелите мишки е забелязана и по-висока глюкозна непоносимост и увеличена инсулинова резистентност, предаде БТА.

Въпреки това пиенето на три до четири чаши кафе дневно може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, твърди проф. Ванс Матюс от Западноавстралийския институт за медицински изследвания.

 

Водещи