Инвитро революция. Бебета може да имат ДНК от трима родители 28.02 | 19:47

Вероятно още през следващата година ще се появят бебетата с трима генетични родители

От Боян Кърпачев

В Обединеното кралство могат да се появят бебетата с трима генетични родители още през следващата година. Правителството одобри спорно лечение на безплодие, позволяващо бъдещите деца да носят комбинация от ДНК на трима родители с цел да се предотвратят генетични заболявания.

Докато лекарите и учените са на път да осъществят този експеримент, критиците казват, че Великобритания е на "хлъзгав път", който може да доведе до създаването на дизайнерски бебета.

Около едно на всеки 6500 бебета във Великобритания има тежка митохондриална болест. В резултат на заболяването децата страдат от загуба на мускулна маса, увреждане на нервите, слепота и сърдечна недостатъчност. Митохондриалната болест се предава
. Според новите правила, клиниките за ин витро оплождане ще могат да заменят дефектната митохондриална ДНК на бебето със здравословна ДНК от яйцеклетка на донор.

Това би довело до бебета, които имат ДНК от двама родители плюс малко допълнително ДНК от втора майка.

Реформата, която понастоящем е в проектна форма, може да влезе в сила до края на годината, след обществено допитване. Великобритания може да бъде първата страна в света, одобрила създаването на бебета от трима родители.

"Ако законопроектът влезе в сила, това ще бъде първият път, в който правителство е легализирало наследствена модификация човешкия геном. Впрочем това е забранено във всички други европейски страни", заявява д-р Дейвид Кинг, директор на група за натиск Human Genetics Alert. Това би отворило вратата за създаването на "перфектни" бебета по поръчка. "Техниките не са преминали през необходимите тестове за безопасност, така че е излишно и преждевременно да се прибързва с легализация".

Той добавя: "Техниките са неетични според основните на медицинската етика".

"Нищо не може да оправдае неизвестните рискове за детето и социалните последици от позволяването на модификация на човешкия геном", споделя професор Питър Брауд, ръководител на отделението по акушерство и гинекология в Кралския колеж в Лондон. "Вярно е, че генетично предаваните заболявания носят риск, но коригирането на ДНК е важна стъпка за обществото и не трябва да се приема с лека ръка."

Водещи

Най-четени