Нов шанс за успех при ин витро 20.05 | 17:02

Ново изследване дава надежди на семействата, борещи се с безплодието

От Елена Кирилова

Ново изследване може да спести десетки хиляди от ин витро процедури. Благодарение на него може да се определи кога матката е готова да приеме ембриона, съобщават от СБАЛАГРМ "София”, където се прилага методът.

Той е плод на 10-годишни клинични опити и научни разработки и увеличава шансовете за успех сред двойките, които се борят с безплодието. 27 на сто от жените, които са се подложили на процедурите, вече са бременни.

Според лекарите често при жените се наблюдава отхвърляне на ембрионите с най-добри показатели, без за това да има видими причини. Оказва се, че проблемът се крие в лигавицата на марката, тъй като тя е готова да приеме ембрион в точно определен период. Това време се нарича имплатационен прозорец.

По думите на директора на СБАЛАГРМ "София” д-р Явор Владимиров при една четвърт до една пета от случаите "имплатационния прозорец” не се припокрива с очакванията и не се стига до бременност.

Докато при едни жени "прозорецът” е межди 2-3 дни, то при други може да е само броени часове. Местенето на "прозореца” изправя лекарите пред още по-голямо предизвикателство, тъй като е по-трудно да се уцели точния момент.

Една ин витро процедура у нас е на цена между 2 и 10 хил. лева. В тази цена влизат поставянето на диагноза, необходимите лекарства, хормоналните изследвания и самата процедура. Средната пазарна цена на всичко това е 5-6 хил. лева.

От всеки 100 опита, само 25 са успешни, сочат статистиките, а причината за това е въпросният "имплатационен прозорец”.

Новата методология се предлага в няколко европейски страни, включително и у нас. Тя е и значително по-евтина и може да намери широко приложение у нас. Желаещите да се изследват не е необходимо да стане пациент на клиниката.

Водещи

Най-четени